Andre vine mm.

Rosévin

Rosévin er en let, lyserød vin lavet på røde druer, hvis skaller fjernes få timer efter gæringen er begyndt. Drueskallerne afgiver derfor ganske lidt garvesyre til mosten og vinen får derved den karakteristiske lyserøde farve. Der findes dog også andre fremstillingsformer, herunder sammenblanding af rødvin og hvidvin.

Mousserende hvidvin

 
Mousserende vin er en alkoholisk drik, fremstillet ved sekundær fermentering af hvidvin, hvorved der dannes kulsyre. Den mest kendte mousserende vin type er den franske champagne, navngivet efter det franske distrikt Champagne.

Forskellige typer af mousserende vin:

Champagne – mousserende vin fra Champagne i Frankrig
Cava – mousserende vin fra Spanien
Asti (tidl. Asti spumante) – mousserende vin fra Asti-regionen i Italien
Spumante – mousserende vin fra Italien af varierende kvalitet og sødme.
Espumante – mousserende vin fra Brazilien af meget varierende kvalitet.
Crémant – mousserende vin fra Bourgogne, Alsace, Limoux, Die, Loire, Jura og Bordeaux i Frankrig samt fra Luxembourg
Sekt – mousserende vin fra Tyskland, Østrig og Ukraine
Sovetskoye Shampanskoye (el. Soviet-champagne) – mousserende vin fra Rusland og Hviderusland (hvor navnet opretholdes)
Cap Classique – mousserende vin fra Sydafrika
Semi-sparkling – kategori af mousserende vine med mindre kulsyretryk end ovennævnte typer (2-3 g CO2 pr. liter = 1-2½ bar) – bl.a. Frizzante og Pétillant
Perlevin – kategori af mousserende vin med lille kulsyretryk (1-2 g CO2 pr. liter = ca. 1 bar)
Lambrusco – Italiensk type af mousserende vine fra Emilia-Romagna. Findes både som hvid, rosé og rød
Prosecco – Italiensk druetype, giver lette, tøre mousserende vine
 
 
 

Hedvine

 
Hedvin er vin med en alkoholprocent over det, som kan opnås ved vanlig gæring (14 procent)- I praksis holder hedvin 14-20 %. Normalt øges alkoholprocenten ved at tilsætte brændevin. Hedvin kan inddeles i to hovedtyper:

Den egentlige hedvin, hvor vinen gærer fuldt ud, og der tilsættes brændevin. Som vermouth, aperitiffer, Madeira, Portvin og Sherry.


Andre hedvine, der opnår den høje alkoholprocent ved hjælp af koncentrationsprocesser som fordampning.
 
Typisk benyttes hedvin som aperitif, det vil sige en drink før et måltid, eller som dessertvin. Hedvin benyttes også til madlavning, fordi den tåler opvarmning.

På grund af det forhøjede alkoholindhold har hedvine lang holdbarhed. De kan opbevares i en karaffel, men tåler ikke direkte sollys særlig godt. Mange hedvine har en tendens til at få bundfald, så de må dekanteres efter lagring. Det var oprindelig den øgede holdbarhed, der var grunden til at forstærke vin med brændevin. Hvis brændevinen tilsættes før vinen har gæret færdig, bliver hedvinen sødere, fordi gæringen stopper, før alt sukker er omdannet til alkohol.
Backe Vin | CVR: 28 60 45 64 | Bjergegade 1.c, 3000 Helsingør  | Tlf.: +45 2624 9939 | info@backevin.dk